Waarom blijven we zonder rente massaal sparen?

De rente staat al langere tijd op of rond de 0,01% en de verwachting is helaas dat dit nog wel even zo blijft. De reden hierachter is eigenlijk dat ze hopen dat we ons spaargeld gaan uitgeven en zo de economie aan de gang houden. Toch kiezen we er nog steeds massaal voor om te gaan sparen, maar waarom? Wij zochten uit waarom Nederland blijft sparen ook al staat de rente bijzonder laag.

Sparen voor een buffer

De belangrijkste reden dat Nederlanders ook nu massaal sparen is omdat ze een buffer willen opbouwen voor als het financieel (nog) slechter gaat. Dat is slim natuurlijk, want wat geld achter de hand hebben kan nooit kwaad. De kans bestaat namelijk altijd dat je ontslagen wordt door een reorganisatie en dan kan een financiële buffer goed van pas komen. Ook kan je jouw buffer aanspreken als je dure elektronica kapot gaat of wanneer je het eigen risico van je zorgverzekering moet betalen.

Sparen voor de kinderen

Veel (jonge) ouders kiezen ervoor om te sparen voor hun kinderen. Zodat ze hun een mooi bedrag kunnen schenken als ze 18 jaar oud worden of wanneer ze gaan studeren. Dat is nodig ook, want studeren zonder studiefinanciering is erg duur en als ze een huis willen kopen is het handig als je met wat eigen geld aankomt bij de hypotheekverstrekker. Sparen voor de kinderen is dan ook erg populair op het moment. Ook steeds meer opa’s en oma’s kiezen ervoor om te sparen voor hun kleinkinderen. Ben je van plan om te gaan sparen voor je (klein) kinderen dan is het verstandig om hiervoor een aparte spaarrekening te openen. Dit zodat het spaardoel duidelijk is en blijft.

Sparen voor een groter doel

Wanneer je iets heel duurs wilt doen of iets duurs wilt kopen dan moet je hiervoor sparen. Denk hierbij aan het verbouwen van je huis of trouwen met de liefde van je leven. Dit zijn beide erg dure uitgaven en hiervoor moeten de meeste mensen toch echt eerst een paar jaar sparen. Heb je een groot spaardoel voor ogen? Kies er dan voor om eerst te berekenen hoeveel geld je nodig gaat hebben om dit doel te bereiken. Zet je spaardoel vast door een aparte spaarrekening te openen of een spaardoel in de stellen bij je huidige bank. Onze voorkeur gaat uit naar het openen van een nieuwe spaarrekening, omdat je dan minder snel in de verleiding komt om je spaargeld uit te gaven aan iets anders dan je spaardoel.