Welke vormen van financiering zijn er?

Wat als je een auto wilt kopen, maar op dat moment het geld er niet voor hebt. Dan ga je waarschijnlijk op zoek naar een manier om je aankoop te financieren. Wie in een zoekmachine “geld lenen” intoetst komt soms allerlei dubieuze manieren tegen om geld te lenen. In de meeste gevallen is het niet slim om te kiezen voor zogeheten flitsleningen. Met een flitslening leen je voor een korte periode veel geld tegen een hoge rente. Wil je geld lenen voor een grote aankoop? Dan doe je er meestal goed aan om te kiezen voor een financieringsmogelijkheid die langer loopt. We geven je geen financieel advies, maar leggen je hieronder wel uit welke financieringsmogelijkheden er zijn.

Doorlopend krediet

Het doorlopende krediet is een financieringsvorm die veel voorkomt. Met een doorlopend krediet bepaal je hoeveel je leent en hoeveel je aflost. Dit bedrag kan dus per maand verschillen en je kunt boetevrij aflossen. Daarnaast kan je het afgeloste bedrag ook weer opnemen als lening, vaak tegen dezelfde voorwaarden. Het nadeel is dat je dan wel altijd rood staan.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is nog altijd een erg populaire vorm van financieren. Je leent een bepaald bedrag en maakt afspraken over de afbetaaltermijn en in hoeveel keer je gaat aflossen. Net als bij een doorlopend krediet doe je er goed aan om deze financieringsvorm niet langer te laten duren dan de gebruiksduur van je aankoop. Wil je een auto financieren met een persoonlijke lening? Ga dan voor jezelf na hoe lang je in de auto wilt gaan rijden en pas hier je maximale afbetaaltermijn op aan. De looptijd van de financiering heeft ook effect op het bedrag dat je per keer moet gaan aflossen. Een persoonlijke lening duurt meestal tussen de 12 en 180 maanden.

Slottermijn financiering

Met een slottermijnfinanciering houdt de bank rekening met de toekomstige waarde van je aankoop. Je betaalt alleen rente over de restwaarde van je aankoop. Hierdoor is het bedrag dat je per maand moet betalen een stuk lager. Dit komt doordat je de financiering niet in zijn geheel aflost. Veel mensen zien dit als de ideale oplossing voor de financiering van bijvoorbeeld hun auto. Als de financiering afloopt (na maximaal 60 maanden) heb je drie opties:

  1. Inruilen tegen een nieuwe auto en een nieuw krediet
  2. Je houdt de auto en lost het slottermijn in één keer af
  3. Je houdt de auto en financiert het slottermijn tegen een gunstig nieuw tarief.

Het is belangrijk om je vooraf goed te laten informeren over alle financieringsvormen. Dit artikel is geen advies en slechts ter informatie. Let op, geld lenen kost geld.