Bruto en netto het verschil

Als je met geldbedragen of gewicht te maken hebt ken je de termen bruto en netto vast wel. Voor veel mensen is het onduidelijk wat nou precies het verschil is tussen bruto en netto. Om het voor eens en altijd duidelijk te maken leggen we op brutoofnetto.nl uit wat het verschil precies is.

Salaris, bruto of netto?

“Jan werkt in een supermarkt. Er staat in zijn contract dat hij € 2000,- verdient per maand, maar op zijn rekening krijgt hij iedere maand slechts € 1500,-.”

Als je praat over een bruto bedrag of gewicht hebben we het over een hoeveelheid in zijn totaliteit. Dus nog voordat er een aantal vaste zaken vanaf zijn gehaald. Om het wat duidelijker te maken geven we een voorbeeld:

Dit komt doordat het bedrag dat in je contract staat bruto is, er worden namelijk nog wat belastingen en premies ingehouden. Het bedrag dat Jan iedere maand op zijn rekening krijgt is netto. hoe hoog het verschil is tussen je bruto- en nettoloon vind je terug op je loonstrookje. Zo kom je er dus achter door op je loonstrookje te kijken hoeveel je verdient, zowel bruto als netto.

Bruto = Loon/salaris zoals afgesproken in je contract en cao.

Netto = Loon/salaris zoals je het krijgt op je bankrekening, nadat alle belastingen eraf zijn gehaald.

BTW, bruto of netto?

Het is nog wel eens onduidelijk of het nou gaat om een verkoopprijs met of zonder BTW. In de meeste winkels staan de prijzen inclusief BTW vermeld, hierbij gaat het dan om het bruto bedrag. Koop je iets zakelijk dan gaat het meestal om prijzen exclusief BTW, dit zijn netto prijzen. Maar ook als je een product niet zakelijk koopt kan het zo zijn dat er in de winkel prijzen staan exclusief BTW. Een voorbeeld:

“Ali wil graag een tablet kopen en is van plan zijn aankoop te doen bij de Makro, hier staan de prijzen altijd vermeld zonder BTW. Nu vraagt Ali zich af welk bedrag hij moet afrekenen.”

Bij de Makro gaat het altijd om prijzen exclusief BTW, netto dus. Maar producten moet je in de winkel altijd bruto afrekenen. Er komt bovenop de prijs die staat voor de tablet dus nog 21% BTW. Zodat het bedrag bruto is.

Gewicht, bruto of netto?

Als je het hebt over een bruto gewicht gaat het over het totale gewicht, inhoud en verpakking. Bij een netto gewicht gaat het alleen om de inhoud. Een voorbeeld:

Op Schiphol vragen medewerkers naar het netto gewicht van je koffer”

Als er gevraagd wordt naar het netto gewicht van je koffer, dan vragen ze naar het gewicht van de inhoud van je koffer. Ja mag dan dus het gewicht van je (lege) koffer van het totale gewicht aftrekken. Bij het bruto gewicht van je koffer gaat het om het totale gewicht.

Oppervlakte, bruto of netto?

Als er gesproken wordt over de bruto oppervlakte van een huis gaat het om de totale oppervlakte, inclusief onbewoonbare delen (waaronder de muren bijvoorbeeld). Bij een netto oppervlakte gaat het om de woonoppervlakte van een huis. In de meeste gevallen gaat het bij een huis om de netto oppervlakte.